De klassiska väskorna

Handväska i krokodilTrenderna när det kommer till väskor kommer och går, precis som på många andra områden. Men det finns också riktiga klassiker, som håller ställningarna år efter år.

En handväska av klassisk modell tillhör sällan de billigaste på marknaden, men den som betalar mer får å andra sidan en väska som fungerar i flera decennier. En klassisk väska passar till vilken outfit som helst, vare sig det är dräkt och högklackat eller sneakers och mjukisbyxor. Precis som en schysst Rolex, helt enkelt, och prislappen för många av de här väskorna är nästan lika saftig.

Hermés Birkin

Det här är väskornas väska, och i sanning en modern klassiker. För så gammal är den här modellen inte. Hermés lanserade den här modellen 1984. Den är uppkallad efter skådespelerskan Jane Birkin, mamma till Charlotte Gainsbourg. Idag används den av bl.a. Katie Holmes, Anna Kournikova och Victoria Beckham, och de kommer troligen att kunna låta väskorna gå i arv. En Birkin håller hur länge som helst.

Birkin finns i flera olika utföranden. Det vanligaste materialet för utsidan är kalvskinn, och på insidan kläs den med getläder. Det dyraste materialet är skinn från saltvattenkrokodilen, som lever i Sydostasien och norra Australien. Varje väska sys av en hantverkare, och byter aldrig händer under processen. Priset blir därefter: 60 000 kronor eller mer är inte ovanligt.

Priset är dock inte det enda problemet. Det finns en väntelista också. I Sex and the City blir Samantha varse detta, men hon får sin väska till slut. Även Carrie har för övrigt en Birkin i serien.

Gucci Hobo

En väska med logos överallt kan ge ett nyrikt intryck, men Gucci Hobo är mycket diskret. Den finns i såväl kanvas som i skinn med inpräglade Gucci-loggor. Det gäller dock att se upp lite när man ger sig ut på jakt efter den här väskan, framför allt om man handlar på nätet. Hobo är numera inte bara namnet på en väska från Gucci, utan även på andra väskor som har en liknande form: halvmånformade väskor som kan bäras över axeln.

Men varför har en så exklusiv väska fått namnet Hobo? Det kommer sig av väskans form. Den påminner om knytet som luffare tidigare fäste på en pinne för att bära sina ägodelar. I likhet med luffarens knyte är det lite svårt att hålla ordning på sina prylar i en Hobo-väska, eftersom den bara har ett stort fack.

Mulberry Bayswater

Idag är kanske inte Bayswater den mest intressanta stadsdelen i London. Men väskan med samma namn är still going strong. Väskan gjordes ursprungligen i diskret läder, men numera finns den, precis som många andra klassiker på detta område, att få i många olika färger och utföranden. En känd bärare av denna väska är Alexa Chung, hon har flera stycken.

Longchamp Le Pliage

De franska damernas bästa vän är denna väska. För den som varit i Paris, eller i någon annan fransk stad för den delen, framstår det som fullt möjligt att hela Longchamps vinst skulle kunna komma från denna modell. Alla fransyskor verkar ha en.

Och kanske är det inte så konstigt. Le Pliage finns i flera olika färger och storlekar, från små handväskor till en volym där man utan problem får plats med sina träningskläder.