Vård av läderväskor

Läder är ett levande material. Det innebär att det, precis som trä, åldras vackert. Men det betyder också att man måste sköta om det. Då kan lädret å andra sidan hålla hur länge som helst, förutsatt att det är av bra kvalitet.

Läder är hud från olika djur, och precis som människans hud behöver lädret rengöras och återfuktas. Lädret bör även skyddas mot solljus och värme, som kan torka ut det. Därför ska man aldrig torka läder vid ett element eller i torkskåp. Rumstemperatur är alltid bäst.

När man köper en ny väska i butik är lädret förbehandlat, så man behöver inte behandla den innan man börjar använda den. Däremot bör man vara vaksam på fläckar, och ta bort dem så fort man kan. Använd en lätt fuktad bomullstrasa, och eventuellt också lite sadel- eller grönsåpa. Fokusera dock inte för hårt på de enskilda fläckarna, för det kan ge en ojämn yta. Tvätta hela väskan, men gnugga inte för hårt.

Balsam, inte spray

Låt sedan väskan torka en aning, och behandla med läderbalsam när väskan fortfarande är en aning fuktig. Applicera gärna extra läderbalsam på de mest utsatta delarna, som underdelen och handtagen. Att börja på undersidan är en bra idé eftersom man så kan se om färgen på balsamet är samma som färgen på väskan. Man behöver dock inte använda färgat läderbalsam eller skokräm.

Det finns impregneringsspray att köpa i många butiker, men det brukar inte rekommenderas av de som tillverkar väskor och andra lädervaror. Sprayen hamnar till största delen någon annanstans än på lädret.

Hur ofta man bör behandla sin väska beror på vilken typ av läder den är gjord av. Ju mindre behandlat lädret är, desto mer omvårdnad behöver det. Enklare läder är mer behandlat, och det kräver därför mindre omvårdnad. Om väskan är gjord i naturskinn är det också bra att fylla den med silkespapper när man inte använder den, så att den behåller formen.